​Λίγα λόγια για τους λαμπτήρες Φωτισμού…

Λίγα λόγια για τους λαμπτήρες Φωτισμού…

Λαμπες… Είτε πρόκειται για LED, είτε για φθορισμού, είτε για αλογόνου αλλά και πυρακτώσεως, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μας βοηθούν να κάνουμε σωστή επιλογή.

Κάποια αρκετά γνωστά όπως τα Watt και το ντουί της λάμπας και άλλα που χωρίς να τα έχουμε λάβει υπόψιν, ή τα αγνοούσαμε, κατά κάποιο τρόπο όμως τα ζητάγαμε σωστά.

Τι ισχύει λοιπόν για τους λαμπτήρες.

Η κατανάλωση ή αλλιώς τα Watt (W). Αφορά την ενέργεια την οποία καταναλώνει ο λαμπτήρας και συσχετίζεται με μια ώρα λειτουργίας. Δηλαδή όταν λέμε μια λάμπα οικονομίας 11W, αυτό σημαίνει ότι σε μία ώρα λειτουργίας θα καταναλώσει 11W.Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά, και αυτά είναι:

  • Τάση ή αλλιώς τα Volt (V). Αφορά την απαιτούμενη τάση που χρειάζεται η λάμπα ώστε να λειτουργεί σωστά. Συνήθως όταν μιλάμε για οικιακή χρήση έχουμε 220V αλλά και 12V σε φωτιστικά που έχουν μετασχηματιστή.
  • Ένταση η αλλιώς Ampere (A). Αφορά το λόγο της διαφοράς δυναμικού προς την Ωμική Αντίσταση και εκφράζει τον ρυθμό διέλευσης ενός ηλεκτρικού φορτίου από την διατομή ενός αγωγού.
  • Συχνότητα η αλλιώς Hertz (Hz). Αφορά την συχνότητα λειτουργίας του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτή είναι 50Hz στα 220V.
  • Θερμοκρασία χρώματος η αλλιώς Kelvin (Κ). Αφορά την απόχρωση του λαμπτήρα δηλαδή αν είναι θερμός άρα δηλαδή (2500-3000Κ), Φυσικός λευκός (4000-4500Κ) ή ψυχρός λευκός (5500Κ-6400Κ).
  • Φωτεινότητα ή αλλιώς Lumen (lm). Αφορά την φωτιστική δύναμη του λαμπτήρα συνήθως μετρημένη σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην λάμπα καθώς εκφράζει και το φως που θα παρέχει στον χώρο μας.
  • Κεριά ή αλλιώς Candela (cd). Αφορά την φωτιστική δύναμη μιας λάμπας υπό συγκεκριμένες μοίρες φωτισμού. Δηλαδή μια λάμπα φθορισμού 25W με διάχυτο φως και φωτεινότητα 1700Lm έχει 35 cd . Αν όμως εστιάσει στις 20ο έχει 18000 cd.
  • Συντελεστής λ ή αλλιώς Power Factor (λ). Αφορά τον λόγο της πραγματικής κατανάλωσης προς την προφανή κατανάλωση και μετριέται με τιμές από το 0 ώς το 1. Όσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα έχει τόσο περισσότερη ενέργεια φτάνει στον λαμπτήρα χωρίς απώλειες.
  • Χρωματική Απόδοση η αλλιώς Color Rendering Index (Ra). Αφορά το πώς θα εμφανίζονται τα χρώματα σε τεχνητό φωτισμό. Λαμπτήρες με χρωματική απόδοση πάνω από 90 θεωρούμε ότι έχουν άριστη χρωματική απόδοση.
  • Ροοστατούμενος η αλλιώς Dimmable (Dim). Δηλαδή αν μπορεί να τοποθετηθεί σε κύκλωμα που υπάρχει ροοστάτης.

Αυτά λοιπόν είναι τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που μπορούμε να συναντήσουμε στους λαμπτήρες φωτισμού!